Maren till fröjd

Hur vi kan maximera rekreationsområdet kring Maren

Jonny Axelsson
5 min readJun 2, 2020

Karta: Marenområdet

Stråk runt Maren

Maren är det centrala rekreationsområdet mitt i stadskärnan i Södertälje. Denna texten är om Maren-området i sin helhet, vad har vi, vad måste vi behålla, hur kan vi förbättra det. Det är ett levande dokument.

Aktuellt: Inre Maren

Diskussionen går nu hett om inre (norra) Maren, där jag också har kommit med någon förslag i större detalj:

Men också andra har haft stor aktivitet. Det har varit insändare til LT, till nu 27 i talet, och på Facebook.

Maren

Jag har delat Maren in i fem “stråk”. Det beskriver dagens stråk, men också som de kan vara i framtiden. Området er bra strukturerad, som också förklarar varför det är så populärt blant Södertälje-boerna och gästar.

  • Offentliga Maren
  • Sociala Maren
  • Levande Maren
  • Kontemplativa Maren
  • Naturliga Maren

Offentliga Maren (Marenplan m/Järnagatan)

Midt i den kommersiella kärnan, finner vi Marenplan och trappan upp till Järnagatan/Storgatan.

Marenplan är platsen där mindre och större evenement kan avhållas, och också en övergångszon mellan handel och rekreation.

Sociala Maren

Livet på Solsidan

På solsidan av Maren kommer det vara flest människor längst. Flera restauranger och hotell, och med många nya boende.

Levande Maren

Stråket Levande Maren mitt i bildet

Mellan Marenplan och Stadsparken är ett stråk med äldre villor, flerbostadshus och lokaler. Inte lika många folk som i Sociala Maren, men med et läge mellan stationen och vattnet är det aldrig folktomt.

Kontemplativa Maren

Inre Maren från Marenbron (källa: Holger Ellgard)

Den stilla sidan av Maren, och av Stadsparken, med flest siktlinjer i flest riktningar, inklusive vy till Naturnära Maren.

Det planeras ny bro över Maren.

Naturnära Maren

Notera att det inte är “Naturliga Maren”, men “Naturnära Maren”, där båda stadskärnan och naturen är nära, med fågel, fisk och växter, men det är ingen rekonstruktion av hur det var före människorna kom till Södertälje.

Sickla kanal, Stockholm till vänster. Scanias huvudkvarter, Södertälje till höger.

Med lite areal till förfogande är det en ide att visuellt och funktionellt skilja ut stråket från Lotsudden. Bare på två eller tre punkter knyter hop Naturnära Maren och Slussgatan, och när man går här ser man inte lätt Slussgatan. Man kan använda naturliga barriärer som vass, träd, och “hängande hager”.

Vänortparken

En liten park mellan två vattendrag. Kanske en repbro till Lotsudden?

Lotsudden

Mitt förslag är att Lotsudden ska vara ett upplevelsesrum, för både turister och invånare. Parolen för Lotsudden är att maximera förvåningen. Det gör man vid att ta bort översikten, annat än längs Slussgatan. Bara på några utvalda punkter ska man se Maren (eller kanalen), och man vet inte vad som ligger bak nästa hörn. Man kan kryssa över från Maren till kanalen, men det ser man först när man kommer dit.

Lotsudden har en kulle som borde användas för att göra området mindre förutsägbart. Trapporna upp till kullen borde behållas. När man väl kommer upp på kullen kan man ta sig vidare upp på taken till husen under.

Lotsudden

Sjöfartsverket har fastigheter och arbetsområde i stråket, och måste kunna utföra sin verksamhet uten att bli störd. Ett nödvändig designmål är att kunna kombinera det med turismen.

Vattenparken Slussholmen

Det finns allt planer för Slussholmen, som kommer göra platsen särskilt attraktiv för familjer och barn.

Stadsparken

Stadsparken är den största av flera parker runt Södertälje Central.

Stadsparken, på kanten mot kontemplativa Maren

Det är fler små parker mot (och bak) Stadshuset. De bör ses på som en helhet, men har inte med Maren att göra som sådan.

Kusens park

Grönområdet på andra sidan Slussen från Slussholmen, och på andra sidan Grödingevägen från Kusens backe. Skateparken är en del av detta området. Och området igen är en del av Östbanken.

Gästhamnen

Den öppnare, och mindre centrala, delen av Maren.

--

--

No responses yet